Umjetnost pod povećalom: Posljednja večera

 

Zgodno i prigodno rubrika je na našem Trogir Time Travelu kroz koju obilježavamo brojne svjetske i međunarodne dane, blagdane i praznike, a sutra – 15. travnja – obilježava se Svjetski dan umjetnosti! Danas je pak Veliki četvrtak, dan Isusove posljednje večere, i sjajna prilika da u ovoj rubrici gostuje Zbirka Detektivka koristeći jedan od alata bez kojeg joj nema zanata! Riječ je naravno o – povećalu! Što je naša Detektivka (direktorica i jedina zaposlenica Muzejske Detektivske Agencije, potpuno fiktivna osoba koja istražuje i prikuplja dokaze o potpuno stvarnim muzejskim predmetima koji se čuvaju u zbirkama Muzeja grada Trogira) istražila i zumirala, otkrivamo u nastavku – prvom nastavku serijala Umjetnost pod povećalom.

 

Umjetnost pod povećalom naslov je nove rubrike (serijala) na internetskoj stranici Muzeja grada Trogira u kojoj čitatelji i gledatelji mogu detaljnije, izbliza, upoznati pojedine predmete iz muzejskih zbirki. U fokusu ovog serijala je fotografija, točnije, predstavljanje umjetnine fotografijom – zumiranje određene umjetnine koliko god to tehničke mogućnosti dopuštaju. Takav način prezentacije likovne baštine koja se čuva u trogirskom muzeju daje korisnicima mogućnost promatranja predmeta iz nove perspektive, upoznavajući ih s na prvi pogled nevidljivim motivima slika i skulptura. Osim na internetskoj stranici, Umjetnost pod povećalom još će se u brojnijem obliku predstavljati i na instagramu Muzeja grada Trogira, u obliku carousel objava.

 

 

U Inventarnoj knjizi Muzeja grada Trogira, pod brojem MGT-83, nalazi se zapis o 100 cm visokoj i 225,5 cm dugoj slici “Posljednja večera” nepoznatog autora. Ova umjetnina, nastala u 16. stoljeću na drvu, dio je Zbirke novovjekovne kulturne povijesti Muzeja grada Trogira. Danas je izložena u stalnom postavu – u istoj palači kao i nekoć, dok je pripadala obitelji Garagnin – Fanfogna.

 

 

Nepoznati je umjetnik “Posljednju večeru” smjestio u dvoranu sa stupovima i ogradom, Isusa s učenicima za stol prekriven sivkastobijelim stolnjakom čija je gornja površina bijela, a rubovi ukrašeni jednostavnim, geometrijski pravilno nanizanim bijelim cvjetovima. Na stolu se nalaze tanjuri, čaše, pojedinačno i minimalistički prikazano voće, a na podu ispred stola prikazana je tamna košara s namirnicama uz koju je mačka, sivi pas i boca obojena u crveno. Pozornost privlači i svežanj u ruci Jude Iškariotskog, kojeg umjetnik jedinog prikazuje s leđa.

 

 

Koji vam je najinteresantniji detalj na ovom madonerskom radu, vjerojatno nastalom prema grafičkom predlošku nekog mletačkog umjetnika 16./17. stoljeća, dok je pripadao obitelji Garagnin?

 

 

Sviđa li vam se vidjeti umjetninu pod povećalom? Jeste li za još? Javite nam na našoj facebook stranici ili instagramu (gdje još detaljnije možete razgledati “Posljednju večeru”, na čak 25 fotografija “pod povećalom”)!

 

Sretan Uskrs želi vam Muzej grada Trogira!

 

One thought on “Umjetnost pod povećalom: Posljednja večera

  1. Pingback: Umjetnost pod povećalom ide Naprej! - Muzej grada Trogira

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *