Izložba “120 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trogir”

 

U četvrtak, 9. studenog u 19:00 sati u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira održat će se svečano otvaranje izložbe 120 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Trogir”. Brojne fotografije, arhivsko gradivo i predmeti ispričat će priču o jednom od najdugovječnijih trogirskih društava. Povijesni razvoj samog Društva, vatrogasne opreme i uniformi, postignuća na natjecanjima, vatrogasni domovi, požari i intervencije, javnosti uvijek izuzetno zanimljive vatrogasne vježbe i nezaboravne vatrogasne fešte teme su od kojih je isprepletena povijesna priča trogirskih pumpjera.

Jeste li znali da su primjerice 2004. godine naši vatrogasci odradili ukupno 436 različitih vatrogasnih intervencija?! To znači 1-2 intervencije dnevno! Jeste li znali da trogirski dobrovoljni vatrogasci već u veljači 1906. organizirali svoj prvi vatrogasni ples? A da su tijekom svojeg postojanja posjedovali 40 vozila, dok njih 10 i danas čini okosnicu protupožarne zaštite našeg grada? Da su njihove prve uniforme šivale majka i kćeri Bumbinice iz Pasika? Da je njihova prva fotografija nastala upravo prilikom proslave blagdana sv. Ivana Trogirskog… stoga su upravo dani uoči Stivanje idealan izbor za otvaranje ove jubilarne izložbe…

Izložba 120 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Trogir” bit će otvorena do 17. studenog 2023. godine. Pozivamo vas da svojim dolaskom uveličate otvaranje, a razgledavanjem obogatite svoje znanje o bogatoj povijesti Društva.

Veselimo se vašem dolasku!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *