KADRIONICA – izložba fotografija Maje Maljković Zelalije i Darije Opačak Škaro otvara se 21. studenog!

 

U utorak, 21. studenog 2023. u 19:30, u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira otvorit će se izložba Kadrionica kojom dvije zaljubljenice u fotografiju, Maja Maljković Zelalija i Daria Opačak Škaro predstavljaju izbor djela nastalih tijekom trogodišnje suradnje na istoimenom fotografskom projektu.

Sam naslov “KADRIONICA” kreativna je novotvorenica, igra riječi koja u suštini predstavlja “radionicu kadrova” čiji je “izlog” Instagram profil @kadrionica. Darijina i Majina „radionica kadrova“ započela je 2020. godine jednogodišnjim tjednim fotografiranjem na zadanu temu koju bi same osmislile, a nastavljena je dvogodišnjim fotografiranjem „od A do Ž“ – svojevrsnom fotografskom „igrom asocijacija“ na određeno početno slovo abecede, uz kontinuirano predstavljanje snimljenih fotografija.

 

“Umjetnička fotografija je vrlo bliska dadaističkom načelu „umjetnost treba tražiti, a ne stvarati“. Maja i Daria su vrlo mudro postavile same sebi kontinuirani zadatak iz tjedna u tjedan, izoštravajući svoje fotografsko oko koje se često zaustavlja ondje gdje običan čovjek ne zapaža ništa neobično. Iako se obje vode estetikom čistog likovnog motiva, zanimljiva je njihova različitost i posebnost. Fascinantno je pratiti na koji način autorice doživljavaju istu temu, što ovu izložbu čini još atraktivnijom. (…), piše u predgovoru izložbi viša kustosica Aleksandra Bilić Petričević, navodeći da “Maja ima ekspresionistički pristup fotografiji, snažnog kolorita, oštrog oka za detalje, situacije, metafore. Većina njenih fotografija vibrira bojom i ritmom, no na pojedinima dolazi do izražaja čistoća i moć redukcije te imaju umirujući efekt. Darijine fotografije obiluju sfumatom i tonskim gradacijama, što omekšava sve linije i zaglađuje prijelaz iz svjetla u sjenu te stvara sentimentalnu i spokojnu atmosferu. Njene fotografije prezentiraju nam izniman osjećaj za percepciju detalja prirode uz naglašenu emociju i fluidnost, dok poneke predstavljaju vješto odabrane redateljsko poetične kadrove.”

Daria i Maja smatraju da dobar kadar priča priču te vjeruju da su kadre, kadar po kadar, s velikim entuzijazmom, ljubavlju i posvećenošću u budućnosti sagraditi cijelu palaču fotografskih priča temeljenu na dva čvrsto položena kamena temeljca – “projektu 52” (2020.) i “od A do Ž” (2021./22.).

“Svojim razmišljanjem i kreativnošću Maja i Daria stvaraju priče i vizije svog subjektivnog viđenja svijeta, pomoću kojeg izražavaju svoj duh i prenose nam osjećaje koji nadilaze materijalni svijet, a to je ono što njihove fotografije čini umjetnošću.”, zaključuje viša kustosica Aleksandra Bilić Petričević.

Pozivamo vas da njihov rad podržite dolaskom na otvaranje izložbe 21. studenog u 19:30! Izložba nastala u organizaciji Likovne udruge Trogir i autorica te suorganizaciji Muzeja grada Trogira, uz Grad Trogir, Fravero Prophoto i Antea Weddings kao sponzore i donatore, bit će otvorena do 30. studenog 2023. godine.

OBAVIJEST! Izložba je produljena do 15. prosinca. Radno vrijeme za posjetitelje: pon – pet, 10:00 – 12:00 te 18:00 – 20:00, sub 10:00 – 12:00.

Veselimo se vašem dolasku!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *