Noć muzeja 2023. u Muzeju grada Trogira

Posljednji petak u siječnju tradicionalno je rezerviran za Noć muzeja koja se ove godine odvija pod krilaticom “Muzeji su važni!”. Nadamo se da ćete 27. siječnja od 18:00 sati rado pohoditi muzeje, a među njima i Muzej grada Trogira koji će biti otvoren do 23:00 sata. Iz programa izdvajamo otvaranje izložbe Suradnja je važna! i storytelling turu Katarinina kuća – priča o palači i muzeju… Detalje i raspored događanja donosimo u nastavku…

 

  • 18:30Katarinina kuća – priča o palači i muzeju – storytelling tura

Interperetatorica baštine, Doris Čavka, u ovoj kostimiranoj storytelling turi utjelovljuje plemkinju Katarinu Garagnin – Fanfognu koja vodi posjetitelje kroz svoju kasnobaroknu palaču u Trogiru – palaču u kojoj je smješten Muzej grada Trogira. Katarina, zanimljiva žena izuzetno snažnog karaktera – vjerujte nam – uistinu ima što ispričati. Više piše OVDJE.

Suradnja je važna!, izložba na kojoj će se predstaviti rezultati likovnih radionica nastalih u okviru EU projekta „Grad Trogir- inovativno-edukacijski centar društvene inkluzije urbane aglomeracije Split“ otvorit će se u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira u 20:00 sati. Radionice su se odvijale tijekom 2022. godine, a bile su namijenjene osobama s invaliditetom i mladima do 25 godina starosti.

Na radionicama su, pod vodstvom Livije Markovine, prof., sudjelovali Sandra Mikelić, Dora Čabraja, Vesna Šantić, Davorka Ćuk, Marta Zec, Ella Zgodić, Ema Piteša, Lana Brkan, Nina Đolonga, Sara Paraman, Emma Grgurić, Petra Rimac, Sara Jejina, Lovre Grabovac i Elija Svilan. Dođite razgledati njihove likovne radove u koje su unijeli mnogo truda i rada – izložba će biti otvorena do 4. veljače, od ponedjeljka do petka, 10:00 – 12:00 sati.

  • 21:00 Bolje upoznaj Muzej grada Trogira!

Svi posjetitelji koji žele znati više o Muzeju grada Trogira u 21:00 će moći krenuti u stručnu šetnju palačom Garagnin – Fanfogna te na taj način od kustosica saznati koje sve priče o gradu i njegovim ljudima pričaju predmeti izloženi u stalnom postavu…

  • 18:00 – 23:00Razgledaj Muzej! – besplatan ulaz u Muzej grada Trogira za sve posjetitelje.

 

 

Kao što je ranije spomenuto, 18. Noć muzeja odvija se pod krilaticom “Muzeji su važni!”, a organizator manifestacije – Hrvatsko muzejsko društvo, pojašnjava zašto:

“Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzeja 18. svibnja prošle godine, potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

Jer muzeji su:

• centri edukacije svih društvenih slojeva u području kulturnog naslijeđa
• centri razmjene utjecaja i ideja o umjetnosti i komunikacije s posjetiteljima
• centri kulturne integracije i interkulturalne kompetencije
• nosioci kulturne obnove – urbanističke, socijalne i ekonomske regeneracije
• centri za razvoj društvene zajednice – okupljalište svih društvenih slojeva
• centri istraživanja, inovacija, primjene najsuvremenijih tehnologija što ih čini pristupačnijima, simpatičnijima, lakše razumijevanje muzejskih koncepata – (mogućnosti za inovacije i istraživanja)
• centri motivacije i ishodišta za razvoj kulturnih i kreativnih industrija – (individualne kreativnosti i inspiracije)
• centri ekonomskog utjecaja i generatori ekonomskog oporavka i održivog razvoja
• važni nosioci promicanja znanstvenih činjenica o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama
• generatori razvoja kulturnog turizma, održivosti zajednice i otvaranja novih radnih mjesta
• ključni partneri u putovanjima i turizmu, nezaobilazne destinacije.”

 

Pridružite nam se 27. siječnja od 18:00 sati na adresi Gradska vrata 4! Čekamo vas i veselimo vam se!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *