Premijera storytelling ture “Katarinina kuća – priča o palači i muzeju” | Prijavi se i besplatno sudjeluj!

 

Premijerna izvedba storytelling ture “Katarinina kuća – priča o palači i muzeju” održat će se u petak, 16. prosinca 2022. godine. Pravi vremeplov počet će u Muzeju grada Trogira u 11:00 sati, a prijave za polazak na ovo nezaboravno putovanje kroz vrijeme zaprimamo od danas na e-adresu muzej.grada.trogira@gmail.com te porukama na našoj facebook stranici Muzej grada Trogira i instragamu @trogirmuseum. Broj sudionika je ograničen – zato požurite!

Doris Čavka, interperetatorica baštine, u ovoj kostimiranoj storytelling turi utjelovljuje plemkinju Katarinu Garagnin – Fanfognu koja vodi posjetitelje kroz svoju kasnobaroknu palaču u Trogiru – palaču u kojoj je smješten Muzej grada Trogira. Katarina, kći Ivana Luke Garagnina mlađeg (koji je, među ostalim bio prvi konzervator za Dalmaciju!), supruga trogirskog načelnika Antonia Fanfogne, majka sedmero djece, zanimljiva žena izuzetno snažnog karaktera – vjerujte nam – uistinu ima što ispričati! U prilog tomu ide i ulomak ekskluzivnog intervjua s Katarinom koji možete pročitati u nastavku. Napisali smo ga posljednji put kada smo ušli u vremenski stroj, posjetili je pa i fotografirali…

 

Pogledajte, čarolija povratka u prošlost ovom fotografijom počinje:

 

 

– Dobar dan, plemenita gospođo Fanfogna – Garagnin! Vjerujemo da se lokalcima ne trebate posebno predstavljati, no zamolili bismo vas da za naše strane čitatelje kažete nekoliko riječi o sebi…
– Dobar dan i dobro došli u moj dom! Koliko sam razumjela dolazite kočijom iz Splita gdje ste stigli parobrodom iz daleke Engleske? Dajte konje mojim konjušarima. Lovre! Ivane! Preuzmite konje! Nek se i napoje. Uđite, uđite u dvorište. Što ste ono pitali? Da… Ja sam Katarina Garagnin – Fanfogna. Kao što se dade primijetiti, zadržala sam, kao posljednji potomak svoje časne obitelji – obitelji Garagnin – očevo prezime. Nečuveno za ovo vrijeme, no meni ništa drugo nije dolazilo u obzir! Ponosim se njime, a i mom dragom ocu bilo je tako drago! Znate, moj otac – Ivan Luka Garagnin mlađi jedna je od najznačajnijih ličnosti u obitelji, najsvjetliji i najpozitivniji Garagnin. Ne govorim to samo zato što je bio moj otac, već jer je bio svestran, humanističkih, naprednih ideja. Bio je… vizionar! Umro je godinu nakon mog vjenčanja s Antunom, sadašnjim načelnikom Trogira. Sretna sam što me uspio otpratiti do oltara i vidjeti me u mojoj najvećoj sreći. Ono što sam kod njega najviše voljela jest njegova strast prema minulim vremenima. Njegovo golemo znanje. Njegove smione, vizionarske ideje… Njegove priče… Posjeo bi me na koljeno i pričao mi… S obzirom na to da ste došli izdaleka, zaslužujete čuti barem neke od tih priča i saznati nešto novo o ovom gradu! (…)

– Uistinu impresivna povijest, kako obitelji tako i grada! Rekli ste da smijemo razgledati palaču, što nam možete reći o njoj?
– Naravno! Palaču kasnobaroknih stilskih obilježja, ovu u kojoj živim, gradio je graditelj Ignacije Macanović, pripadnik istaknute dubrovačke obitelji, ma sigurno ste čuli za njega. Drugi dio palače je s ovim povezan nadsvođenim lukom – voltom, stariji je te nosi stilska obilježja od romanike do baroka. Imamo tu sve što nam treba, ne trebamo ni izlaziti iz palače van! Trgovine, konoba gdje pravimo i čuvamo vino (ove godine nam je crno najbolje, udara u glavu jednako kao i ona francuska!), konjušnica u koju smo smjestili i vaše konje, kokošinjac za ove glasne beštijice… Kuhinja je gore, visoko, možete je vidjeti odavde…

– Što biste gđo. Katarina posebno izdvojili u svom domu, koja vam je najdraža prostorija?
No, dođite da vam pokažem prvi, meni najdraži kat palače! Ovuda, stubama do mog zemaljskog raja! Vidjet ćete sada, u prolazu do moje najdraže prostorije, dio predmeta koji slikovito ilustriraju život pučkog dijela stanovnika grada i trogirskog zaleđa, toliko drugačiji od našeg plemićkog! Pogledajte samo ovu divno izrezbarenu škrinju, znate u seljačkoj stambenoj kulturi nema ormara, pa funkciju spremišta za odjeću imaju škrinje. Nije im to jedina funkcija, na njima se moglo sjediti, pa čak i ležati! U nevolji bi znale služiti kao odar! Posebno je divan ovaj tkalački stan, zar ne? No, dođite, dođite, pođimo dalje…

 

 

– Draga Katarina, moramo priznati da je u ovom salonu s triforom, svu našu pažnju zaokupio ovaj pijetao. Što pijetao radi u palači?
– Drago mi je da vas je zainteresirao, jer je to prilika da vam ispričam jednu od omiljenih priča svog oca, onu koju mi je uvijek nanovo pričao, naravno, na moj zahtjev! Ovaj pijetao stigao je u Trogir zahvaljujući Alvizu Cippicu, zapovjedniku trogirske galije „La Donna“ koja je sudjelovala u najvećoj i najslavnijoj pomorskoj bitci u povijesti! Da, ovaj impresivan pijetao je ratni trofej, uzet s pramca potopljene turske lađe u Bitci kod Lepanta 1571.! Nekoć je krasio predvorje palače Ćipiko, smještene nasuprot katedrali svetoga Ivana, joj pardon… sv. Lovre. Znate, mi lokalci katedralu zovemo „sv. Ivan“, prema zaštitniku grada, iako je ona posvećena sv. Lovri.

 

– Dakle, ovo je vaša najdraža prostorija?
– Ne, ne, moja najdraža prostorija upravo slijedi… Evo nas! Moj omiljeni salon! Koliko krasnih predmeta ovdje imamo! Kredenac s našim grbom, prekrasno posuđe, portreti predaka naših velikih prijatelja, obitelji Andreis. Tu je mali dio naše zbirke oružja, buzdovan i mač, znate… veliki smo kolekcionari! Ne samo oružja već i numizmatike! Pogledajte ovu krasnu kutiju za numizmatiku! (Oh! Pa tu je moja oslikana lepeza! Tražim je cijelo jutro!) Upravo u ovom ostakljenom ormariću vidite i posude i utege iz ljekarne Marchi. Jeste li znali da je u Trogiru još 1271. godine postojala ljekarna? To je bila prva ljekarna u Europi! Trogirani su uistinu svestrani, a i članovi moje obitelji također. Tu se nalazi i planetarij mog oca, znate, jedan od njegovih interesa, osim arheologije (koju ste mogli vidjeti u lapidariju!), poljoprivrede, svilarstva, pčelarstva je i – astronomija! Na krovu ovog dijela palače imamo čak malu zvjezdarnicu. Kada dođem gore, opet se osjećam kao djevojčica, fascinirana nebom i zvijezdama! U ovom je salonu i glasačka kutija iz 17. stoljeća koja je služila za tajno glasovanje u trogirskom Velikom vijeću. Glasovalo se pomoću kuglica koje su se ubacivale u kutiju na način da nitko (pod prijetnjom velike kazne!) ne smije zapaziti u kojem dijelu kutije su ostavljene – onom s natpisom “SI” ili “NO”… Spremni za dalje? Si? No?

No! Ali samo kratko! Željeli bismo vas ovjekovječiti ovdje ispred ovog krasnog zrcala! Jeste li za jednu fotografiju?!
– Može! Svakako ćete mi ju poslati, da je mogu pridodati fotografijama obitelji i mojih prijateljica ovjekovječenih u krinolinama i haljinama po najnovijoj francuskoj i talijanskoj modi koje čuvam u sljedećoj prostoriji! Tu se nalazi i trogirska narodna nošnja, elementi muške i ženske, vidjet ćete, krasna je… Joj, ispričavam se, prestat ću pričati, kako biste me mogli fotografirati.

 

KLIK. KLIK.

 

 

– Hvala vam! Divno! Kad vam tako dobro ide, mogli bismo snimiti još koju, kao ilustraciju uz ovaj intervju? Naši čitatelji strašno vole fotografije, taj strašno moderan izum!

(…)

 

 

Bio je ovo tek ulomak velikog intervjua i sažetak putovanja u prošlost koje možete iskusiti posebnim stručnim vodstvom stalnim postavom Muzeja grada Trogira. Za premijernu storytelling turu koja će se održati u petak, 16. prosinca 2022. u 11:00 sati možete se, podsjećamo, prijaviti na muzej.grada.trogira@gmail.com, porukom na Facebook stranici Muzej grada Trogira ili Instagramu @trogirmuseum.

 

Veselimo se vašim prijavama!

 

Storytelling tura Katarinina kuća nastala je zahvaljujući projektu Splitsko-dalmatinske županije Dalmacija – Storytelling destinacija u sklopu kojeg se provela aktivnost storytelling u muzejima s ciljem kostimiranog interpretiranja baštine – oživljavanja baštinskih likova s područja županije te kreiranja kreativne 365 turističke ponude unutar muzeja i značajnih baštinskih lokaliteta.

 

One thought on “Premijera storytelling ture “Katarinina kuća – priča o palači i muzeju” | Prijavi se i besplatno sudjeluj!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *