Izložba “Zlata Radej – istinska dama suvremene hrvatske keramike” otvara se 19. prosinca!

U ponedjeljak, 19. prosinca 2022. u 19:00 sati u Muzeju grada Trogira otvara se izložba “Zlata Radej – istinska dama suvremene hrvatske keramike”. Izložbu koja donosi
pedeset i devet keramičkih radova te dokumentacijske plakate koji svjedoče o umjetničinoj snažnoj vezi s Trogirom, pripremila je viša kustosica Aleksandra Bilić Petričević. Tim povodom porazgovarali smo s kustosicom izložbe i autoricom kataloga izložbe. Razgovor donosimo u nastavku…

 

~

– “Istinska dama hrvatske suvremene keramike” naslov je izložbe koja se u ponedjeljak, 19. prosinca u 19:00 sati otvara u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira. Odakle inspiracija za baš taj naslov i za samu izložbu?

– Ova je izložba potaknuta okruglom, stotom obljetnicom rođenja Zlate Radej, umjetnice strasno posvećene umjetnosti i svom mediju – keramici. Ova značajna hrvatska keramičarka profinjenih estetskih kriterija i vrsna poznavateljica svih mogućnosti koje prižaju različiti keramički materijali i tehnike poklonila je dio svojeg bogatog opusa Muzeju grada Trogira koji joj se na toj velikodušnoj gesti odužio otvaranjem stalnog postava Zbike keramike Zlate Radej unutar Galerije Cate Dujšin Ribar. Sam naslov izložbe inspiriran je riječima povjesničara umjetnosti Vladimira Malekovića koji ju je u predgovoru retrospektivne izložbe održane 1995. godine u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu nazvao upravo tako – “istinska dama hrvatske suvremene keramike”.

– Otkud Zlata Radej, rođena Zagrepčanka, u Muzeju grada Trogira? Koja je njena veza s Trogirom?

– Upravo u Muzeju grada Trogira, Zlata je imala svoju prvu samostalnu izložbu 1967. godine. Od tada grad Trogir zauzeo je posebno mjesto u njenom srcu, a tu je ljubav pokazala na najljepši mogući način – darovanjem izabranih umjetničkih djela Muzeju grada Trogira. Nakon prve samostalne izložbe Zlata je održala još šest izložbi u Muzeju grada Trogira – 1968., 1969. (s Tošom Dapcem), 1970., 1973., 1974., i 2001. godine. Mislim da ono što je Trogir značio za Zlatu Radej najbolje opisuju njene riječi iz intervjua za Trogirski glasnik 1986. godine: „Trogir je moja prva ljubav. Njegov minuciozno izgrađen svijet ne dopušta da se iz njega lako izađe, a da ne ostavi bogatog traga. Moji su radovi, posebno skulpture, dobili dekorativnost iz obilja umjetničkih ostvarenja raznih epoha i pretočili je u funkcionalnost u životu današnjeg čovjeka… Jedno ljeto ili jedna jesen u Trogiru, uz raširene oči i otvoreno srce za ambijente i prirodne ljepote, znači mnogostruko doživljavanje i dobitak. Taj grad ostat će uvijek kao dio moga svijeta, kao tema preko koje se moja umjetnost ponavlja u vječnim vrijednostima i povezuje u vlastitom izrazu.“

 

 

– Izložbu čine darovana djela iz fundusa Muzeja grada Trogira?

– Tako je, izložba predstavlja Zbirku Zlate Radej iz fundusa Muzeja grada Trogira koja se sastoji od izabranih djela nastalih u razdoblju od 1958. do 1990. godine. Neka od njih dio su stalnog postava, a neka pohranjena u muzejskoj čuvaonici. Pojedine radove za ovu izložbu ustupili su nam g. Ivo Delalle i g. Radovan Slade – Šilović, na čemu im ovom prigodom zahvaljujem. Osim pedeset i devet djela prikazanih na izložbi, izložba je upotpunjena i jako zanimljivim plakatima pojedinih njenih izložbi u Trogiru.

– Što donosi katalog kojim je popraćena izložba?

– Osim samog kataloga i fotografija izložaka, najnovija publikcija Muzeja donosi i životopis umjetnice, ilustriran privatnim fotografijama te pregled njene bogate izlagačke djelatnosti – za života Zlata Radej je održala 23 samostalne izložbe, a sudjelovala je na gotovo 140 skupnih izložbi diljem svijeta. Na tim je izložbama dobila brojna priznanja, primjerice počasne diplome u Cerviji (Italija) 1967./68., Istanbulu (Turska), 1967., Vallaurisu (Francuska) 1970., na I. i III. Svjetskom triennalu male keramike u Zagrebu 1984. i 1990. godine.

– Koju biste zanimljivost u bogatoj stvaralačkoj ostavštini Zlate Radej posebno izdvojili?

– Zanimljivo je napomenuti da je 70-ih godina 20. stoljeća stvarala i uporabnu keramiku. Najveće priznanje za industrijski dizajn dobila je od tvornice Hartford Porcelana Americana iz Buenos Airesa koja je poziva na suradnju. Njen servis za čaj Atal s tri dekoracije (Talas, Tori i Capriccio) ušao je u serijsku proizvodnju 1976. godine.

– Ne preostaje nam ništa drugo nego pozvati čitatelje da dođu razgledati izložbu i pročitaju više u njenom katalogu…

– Otvaranje izložbe održat će se 19. prosinca 2022. u 19:00 sati u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira, a bit će otvorena do kraja godine – do 31. prosinca. Dobro došli!

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *