Dođite na “FEŠTU!” | 60. obljetnica Muzeja grada Trogira

U ponedjeljak, 10. srpnja u 21:00 sat u dvorištu Muzeja grada Trogira počinje prava “FEŠTA!” – izložba koju je Muzej grada Trogira pripremio povodom 60. obljetnice osnutka!

Svečano otvaranje izložbe održat će se u 21:00 sat, nakon čega će prisutne, uz hitove iz ´60-ih godina prošlog stoljeća, zabavljati bend Groovies. Pridružite nam se na našoj i vašoj “Fešti!” i kroz zanimljiv, raznolik i sadržajan postav u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira i Galeriji Cate Dujšin Ribar saznajte što su i kako Trogirani slavili kroz povijest! Izložba će biti otvorena  do 27. rujna 2023. godine.

“Brojni pisani i slikovni izvori, kao i predmeti iz fundusa Muzeja grada Trogira svjedoče o “svečanostima i općim radostima prilikom kakvog uspjeha, praznika i sretnog povoda” tj. feštama u Trogiru…

Trogirani su slavili javno i privatno – slavili su događaje vezane uz obiteljski, životni ciklus kao što su slavili i crkvene blagdane, svetkovine, državne praznike, rođendane vladara, razne obljetnice gradskih društava i povijesnih događaja, svečana otvaranja zgrada i spomenika, ustoličenja crkvenih dostojanstvenika kao i načelnika, gradonačelnika i općinskih uprava te uspjehe svojih sugrađana na raznim poljima djelovanja. S obzirom na to da – parafrazirano – „svako vrime svoju feštu ima“, Trogirani su tijekom povijesti slavili različite blagdane, praznike, spomendane i posebno vrijeme iz godišnjeg ciklusa ovisno o državama kojih je Trogir bio dio…Također su slavili blagoslove barjaka, održavali svečane akademije, procesije, parade, mimohode, defilee, organizirali razne manifestacije, sajmove, koncerte, plesove, igrokaze, priredbe, mitinge, predstave te svečane ručkove i večere kojima su proslavljali praznike i blagdane, pobjede, mirovne sporazume, dobre vijesti, a svečano su dočekivali brojne važne posjetitelje, delegacije i izletnike. Tim povodima kitili su grad, rasvjetljavali ga i ophodili, oblačili svečanu odjeću, u njoj su držali i klicajući slušali govore, svirali su i pivali, balali kola i Kvadrilju, jili i pili i na takav način izražavali svoje veselje i radost. Svi ti izrazi veselja i radosti stanu u jednu riječ – „FEŠTA!“ – kojom je naslovljena ova slavljenička izložba Muzeja grada Trogira. Izložba i istoimena publikacija predstavljaju rezultate istraživanja trogirskih javnih svečanosti i slavlja kroz povijest (s posebnim naglaskom na ona iz 19. i 20. stoljeća) istodobno slaveći 60. obljetnicu osnutka Muzeja grada Trogira.”, rekla je o izložbi Maja Maljković Zelalija kao predstavnica organizacijskog tima u sastavu Aleksandra Bilić Petričević, dr. sc. Fani Celio Cega,  Lujana Paraman, Daniela Kontić, uz tehničku i logističku podršku Nede Đogić i Ivane Boras. Muzej ovom prilikom nije zaboravio ni na naše najmlađe sugrađane i prijatelje, zato će 25. srpnja u 20:00 sati u dvorištu Muzeja grada Trogira za njih biti ogranizirana prigodna fešta s predstavljanjem slikovnice “Triba sad sve skupit sa stola!” autorice Goranke Tomaš.

Realizaciju izložbe, tisak kataloga i svečanost otvaranja omogućili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Trogir, Turistička zajednica grada Trogira, restoran Sv. Dominik i cvjećarnica Hrvojka, kojima ovom prilikom još jednom zahvaljujemo! Zahvalnost upućujemo i Narodnoj glazbi Trogir, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Trogir, KUD-u “Kvadrilja” te našim sugrađanima i sugrađankama – Borisu Buriću Geni te članovima obitelji Bakica, Buble, Celio Cega, Delalle, Giljanović, Ivačić, Jurjević, Maljković, Miše, Oplanić, Paraman, Rožić, Svalina, Vukman i Zelalija koji su svojim fotografijama s fešti, posudbom predmeta te tehničkom podrškom pri realizaciji postava izložbe doprinijeli svojoj-vašoj-našoj „Fešti!“.

 

Dođite na otvaranje 10. srpnja u 21:00 sat u dvorište Muzeja grada Trogira, razgledajte izložbu u izložbenom prostoru i Galeriji Cate Dujšin Ribar do 27. rujna, veselite se, radujte i feštajte s nama!

Dobro nam došli! 

 

 

3 thoughts on “Dođite na “FEŠTU!” | 60. obljetnica Muzeja grada Trogira

  1. Pingback: Aleksander Čižek darovao Muzeju grada Trogira 259 razglednica i fotografija! - Muzej grada Trogira

  2. Pingback: Koncert Narodne glazbe Trogir i Vedrana Harašića - Muzej grada Trogira

  3. Pingback: Koncert gudačkog kvarteta Bozzotti - Muzej grada Trogira

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *