Izložba “Vlaho u Trogiru” otvara se 8. lipnja!

 

U utorak, 8. lipnja 2021. u 19:00 sati otvorit će se izložba Vlaho u Trogiru splitske ULKU Vlaho Bukovac. Svečano otvaranje izložbe postavljene u atriju Muzeja grada Trogira održat će se na otvorenom, u dvorištu Muzeja.

U programu otvaranja sudjeluju autor predgovora izložbe prof. dr. sc. Tonći Šitin, pjesnikinje Mejrema Reuter i Katija Tramontana, a stihove Tomislava Kurtovića čitat će Damir Trogrlić Was. Izložba Vlaho u Trogiru bit će otvorena do 20. lipnja 2021., od ponedjeljka do subote, 10:00 – 13:00 te 17:00 – 20:00.

 

“Među udrugama koje su se uspjele u gotovo porazno vrijeme pandemije očuvati, na širokom planu ostati intrigantne i neprekidno provjeravati radoznalost članstva i publike, svakako je i Vlaho Bukovac – umjetnička, likovno-književna unija koja je saučuvala kontinuitet skorih 15 godina i sa 130 članova obranila autentičnost svog slikarskog i literarnog tkiva. Posmatrajući djela članova unije, koji se u većem broju s motivima matirimne tematike različite obrade predstavljaju stanovnicima prastarog i zaštićenog Trogira (38 slikara, jedna kiparica i dva fotografa), osjetio sam napor pojedinaca da u klasični koncept slike, ostajući na tradicionalnim tehnikama i prepoznatljivom motivu, prodru nekom svojom gestom, stanovitom slikarskom individualnošću i osjećajem i tako u morske pejzaže unesu više ili manje stilske jasnoće ili osebujne poetske imaginacije. S dozom podrške moglo bi se kazati da je riječ o homogenom i bliskom likovnom disanju, s ponekad prepoznatljivim utjecajem mentora, ali neskrivenim pokušajima da se slikom dotakne stvarni život i odnos čovjeka i krajolika. Osnovni koncepcijski princip Bukovca od početka rada jest raznovrsnost, riječ je o slikarima različitih generacija, vokacija i stilskih opredjeljenja, pred nama niče jedna porodica, brišu se razlike u godinama, gradi se svijet u kojemu nitko ne forsira svoju nadmoć već se nastoji život ispuniti kvalitetnije i radosnije. Slijedeći primjer velikog učitelja Vlahe Bukovca koje je rado putovao, mijenjao sredine, upoznavao nove ljude, pa i u Splitu, tako i mi dolazimo prvi put u Trogir emanirajući likovni, poetski i metafizički doživljaj naše mediteransko-zavičajne bliskosti donoseći sobom, svjesni svoje nesavršenosti, drhtave mirise mora i lavande, dašak ljepote i dodir dobrote. Trogir je prepun dokaza o dometima ljudske kreativnosti, uvjereni smo da se i danas, u vrijeme pluralizma i različitih svjetonazora, u našim kamenim gradićima duhovni život iskazuje jedino u umjetnosti koja je stvar pojedinačne kreacije, ali namijenjena svima. Imajući to u vidu, da parafraziram Virgilija, ono što je u umjetnosti suđeno svoju stazu pronaći će, ma kakva ona bila…”, piše prof. dr. sc. Tonći Šitin u predogovoru ove izložbe.

 

Veselimo se vašem dolasku!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *