Muzej grada Trogira | Gradska vrata 4, 21200 Trogir | +385 21 881 406

Zbirka suvremene povijesti

Voditeljica zbirke:
Aleksandra Bilić Petričević, viša kustosica

Zbirka suvremene povijesti obuhvaća građu suvremene i dijela moderne povijesti te sadrži ukupno 300 muzejskih predmeta – arhivske dokumente, nacrte, fotografije, vojničku opremu i oružje, namještaj i uporabne predmete. Većina izložaka nalazi se u čuvaonici.

Početak 20. stoljeća obilježen je novim zamahom u obnovi i izgradnji Trogira. Najznačajniji radovi su obnova katedrale, dominikanskog samostana i ubožišta sv. Lazara. Na obali, na mjestu porušene crkve i zgrade bratovštine sv. Duha, gradi se školska zgrada (1910.), a na mjestu biskupske palače zgrada suda (1910.). Na Čiovu je sagrađena velika zgrada skladišta duhana (1913.), čija je gradnja povjerena ovlaštenom poduzetniku Eduardu Žagaru iz Splita. U zbirci su sačuvana 34 arhitektonska nacrta duhanske stanice koja je konstrukcijski vrlo smiona za ono vrijeme te navješćuje modernu u arhitekturi.

U okviru zbirke suvremene povijesti sačuvana je građa (dokumenti, fotografije, vojnička oprema i oružje) koja se odnosi na povijest Prvog i Drugog svjetskog rata.

Posebnu cjelinu čine isprave, fotografije i predmeti koji nam dočaravaju djelatnost Kulturno – umjetničkog društva „Kolo“, Narodne glazbe Trogir (primjerice fotografija iz 1900. godine koja prikazuje trogirsku Narodnu glazbu u Splitu povodom sprovoda Gaje Bulata) i Vatrogasnog društva Trogir (zastava dobrovoljnog vatrogasnog društva Trogir, Službovnik dobrovoljnog vatrogasnog društva Trogir – iskaznica potkapetana, vatrogasca Roka Slade – Šilovića, vatrogasna sjekira, vatrogasni feral, kacige, trube…)

Arhivski dokumenti različitog sadržaja, fotografije, sjedalice, stolovi, ormari, komode te uporabni predmeti iz svakodnevnog života kao što su porculansko i stakleno posuđe, glazbala, gramofon, radio prijemnik… svjedoče o vremenu, društveno – kulturnim i političkim prilikama 20. stoljeća u Trogiru i njegovoj okolici te doprinose rasvjetljavanju novije povijesti grada Trogira.