Muzej grada Trogira | Gradska vrata 4, 21200 Trogir | +385 21 881 406

Galerija Cate Dujšin Ribar

Voditeljica zbirke:
Aleksandra Bilić Petričević, viša kustosica

Galerija Cate Dujšin Ribar otvorena je 1978. godine nakon što je slikarica i pjesnikinja Cata Dujšin Ribar (Trogir, 17. 10. 1897. – Zagreb, 8. 9. 1994.) darovala odabrani dio svoga slikarskoga stvaralaštva gradu Trogiru. Rođena u obitelji Gattin, dio djetinjstva provodi u Trogiru, a dio u Boki Kotorskoj. Godine 1915. nastanjuje se u Splitu i upisuje u obrtničku školu, gdje ju je podučavao glasoviti Emanuel Vidović, a potom upisuje Umjetničku akademiju u Zagrebu. Nakon akademije usavršavala se u ateljeu Vladimira Becića. Neko vrijeme radila je kao samostalni restaurator u Galeriji umjetnina u Splitu.

Stalni postav u Galeriji Cate Dujšin Ribar prati umjetničko stvaranje od najranijeg Catinog doba, od 1914., do pune zrelosti, kraja 1970-ih godina. Trajna Catina tematska likovna preokupacija su portreti i pejzaži. Cata je razvijala vlastitu osobnost, neopterećenu diktatom trenutnih stilova i pravaca, ostajući vjerna figuralnom konceptu svog likovnog izraza. Izlagala je u Zagrebu, Splitu, Londonu, New Yorku, Milanu, Karlovcu, Trogiru, Sarajevu, Washingtonu, Genevi, Puli, Kotoru, Zadru, Šibeniku, Veneciji, Glasgowu, Veroni, …

Fundus Galerije Cate Dujšin Ribar, osim djela koja je darovala autorica obogaćen je vrijednim donacijama – Kitica i Gordana Tommaseo darovale su Portret Nikice Tommaseo, obitelj Pjera Skrivanelija darovala je Portret Grete Gjanković, a Ivo Delalle darovao je arhivsko gradivo i mapu crteža.

Cata Dujšin Ribar bavila se i pisanjem pjesama te su joj objavljene četiri zbirke pjesama: Rastanci bez rastanaka (1971.), Iz kamene jeke, (1975.), Catina lirika, (1983.) i Moj dom (1992.).