Adventura počinje! Pridružite nam se u Muzeju grada Trogira!

 

Dobro nam došao prosinac i dobro nam došli u prosincu!

Mjesec prepun božićne čarolije te kulturno-umjetničkih i zabavnih događanja koja će se odvijati kako u gradu Trogiru tako i u Muzeju grada Trogira je pred nama! Pozivamo vas da pogledate program, izaberete događanja po svom guštu, njima oplemenite svoje slobodno vrijeme, zagrijete srce i dušu! Što možete očekivati na glavnom gradskom trgu, u Budislavićevoj i Gradskoj ulici, u parku Malarija provjerite OVDJE. Što će se sve događati u Muzeju grada Trogira donosimo u nastavku!

 

 

U srijedu, 7. prosinca u Edukativnoj zoni Muzeja grada Trogira započinje novi ciklus tradicionalnih božićnih radionica! Ove godine skupni im je naziv Božićni važ. U prvom vas važu, 7. prosinca u 9:00 sati očekuje Čestitka, u drugom, 14. prosinca u 9:00 sati Bomboni, a u tećem, 21. prosinca u isto vrijeme – Dom! Radionice za sve uzraste će se održavati pod vodstvom više kustosice pedagoginje Goranke Tomaš, a detalje o tome na koji način se prijaviti objavljujemo u petak, 2. prosinca! Budite atento – broj polaznika je ograničen!

Galeriju Cate Dujšin Ribar u subotu, 10. prosinca 2022. ispunit će zvonki glasovi vokalnog kvarteta Frotolla koji će, s početkom u 19:00 sati, predstaviti album Kanconijer ljuveni. Vokalni kvartet Frottola čine Sanja Bašić – alt, Joško Šantić – tenor, Duško Geić – bariton i Duje Bonačić – bas i gitara. Album Kanconijer ljuveni sadrži dvanaest pjesama – Che giova far morir, Bianco fiore, Jeđupka, Schab ab!, Sta vecchia canaruta, To čas nije, I kliče divojka, La violetta, La pastorella, Audite silete, Odiljam se i Turdion, producirao ga je Ivan Cinotti, a snimao se u Extra Music studiju.

Nakon glazbe, vrijeme je i za poeziju! U Galeriji Cate Dujšin Ribar, u srijedu, 14. prosinca u 19:00 sat održat će se predstavljanje zbirke poezije Jezik vode Andree Debak.
Evo što je o novoj zbirci pjesama naše sugrađanke Andree rekao pjesnik, esejist i novinar Marko Tomaš: “Kada se nađe pred životnom zagonetkom, želja za razumijevanjem svijeta i događaja čovjeka neminovno povuče u jezik. A tamo, isprva ostane zatečen čudesima, jedinstvom prošlog i budućeg pa počne uviđati kako je ljudski svijet krhke paučinaste konstrukcije i kako ga poput kule od lego kockica jedna pogrešno postavljena riječ može u potpunosti srušiti. Uskoro počne razumijevati govor svega oko sebe, uči slušati kamen i poštuje njegovo jasno određenje i svrhovitost, nauči potom i jezik vode koja struji našim tijelima i pretpostavlja mogućnost života. Pjesme u ovoj zbirci jesu pokušaj autorice da nauči jezik vode i kreće se kroz vrijeme i prostor slobodno kako se samo kroz jezik može putovati. Puno je tu opreza i poštovanja, a bez toga se i ne smije krenuti u upoznavanje tajne.”

Zvonka radost ispunit će Galeriju Cate Dujšin Ribar 15. i 19. prosinca! U četvrtak, 15. prosinca u 19:00 sati počinje tradicionalni Božićni koncert polaznika Glazbene radionice Ratka Bartulovića, a u ponedjeljak, 19. prosinca u 18:00 sati Božićni koncert učenika Glazbene škole Josipa Hatzea – D. O. Trogir!

U petak, 16. prosinca u 11:00 sati započinje pravi vremeplov! Tada će se u Muzeju grada Trogira premijerno održati storytelling tura Katarinina kuća – priča o palači i muzeju. Prijave za polazak na putovanje kroz vrijeme s Doris Čavkom koja utjelovljuje Katarinu Garagnin – Fanfogna otvaramo uskoro… istog dana kada izlazi “ekskluzivni” intervju s Katarinom čiji uvod glasi otprilike ovako: “Prolaskom kroz sjeverna gradska vrata, kroz taj topli kameni prolaz nad kojim je smješten gradski zaštitnik, sv. Ivan Trogirski, zagrlit će vas mali trg Gradska vrata, a pred vama će se otkriti palača Garagnin – Fanfogna. Ova nekada obiteljska palača, danas je “palača trogirske kulture, umjetnosti i baštine” – Muzej grada Trogira, ujedno i polazna stanica za pravi vremeplov koji vodi u avanturu Gradom majstora od antičkog vremena do početka 20. stoljeća. Jeste li znali da se samo ovdje mogu vidjeti najstariji slojevi grada – ostaci kuća iz 2. – 1. st. prije Krista i gradske ulice i grobnice iz 4. stoljeća? To dokazuje da je Muzej grada Trogira najsnažnija veza s prošlošću Trogira, pravi vremenski stroj koji čak ima i posebnog vodiča za vremenske putnike! Vodič je jedna posebna žena, snažnog karaktera koja je od rođenja do smrti živjela u palači Garagnin – Fanfogna. Posljednji put kada smo ušli u vremenski stroj posjetili smo je i iskoristili priliku da je intervjuiramo i fotografiramo u njenom domu!…” Bit će to jako zanimljiv intervju i još zanimljivije kostimirano vodstvo!

Obilježavanje 100. obljetnice rođenja Zlate Radej, vrsne hrvatske keramičarke koja je dio svojeg bogatog opusa poklonila Muzeju grada Trogira održat će se točno na dan njena rođenja – 19. prosinca. Viša kustosica Aleksandra Bilić Petričević, voditeljica Zbirke keramike Zlate Radej pripremila je bogatu izložbu koja će se svečano otvoriti u 19:00 sati u izložbenom prostoru Muzeja.. “Upravo je u Muzeju grada Trogira Zlata Radej imala svoju prvu samostalnu izložbu 1967. godine. Od tada grad Trogir zauzeo je posebno mjesto u njenom srcu, a tu je ljubav pokazala na najljepši mogući način – darovanjem izabranih umjetničkih djela Muzeju grada Trogira, koji joj se odužio tim što je darovana zbirka postala dio njegovog stalnog postava. Nakon prve samostalne izložbe Zlata je održala još šest izložbi u Muzeju grada Trogira – 1968., 1969. (s Tošom Dapcem), 1970., 1973., 1974., i 2001. godine, a 2015. godine otvoren je stalni postav Zbirke keramike Zlate Radej u Galeriji Cate Dujšin Ribar koja se nalazi u sklopu Muzeja grada Trogira.
Ono što je Trogir značio za Zlatu Radej najbolje opisuju njene riječi: „Trogir je moja prva ljubav. Njegov minuciozno izgrađen svijet ne dopušta da se iz njega lako izađe, a da ne ostavi bogatog traga… Jedno ljeto ili jedna jesen u Trogiru, uz raširene oči i otvoreno srce za ambijente i prirodne ljepote, znači mnogostruko doživljavanje i dobitak. Taj grad ostat će uvijek kao dio moga svijeta, kao tema preko koje se moja umjetnost ponavlja u vječnim vrijednostima i povezuje u vlastitom izrazu.”, piše u katalogu izložbe viša kustosica Bilić – Petričević.

Pravo božićno predavanje – ono o božićnim običajima u Trogiru nekad i danas – pod naslovom Od “kultnog vrtića” do adventske kućice pripremila je naša sugrađanka Đana Belas, magistra etnologije i antropologije te magistra edukacije geografije. “U svom diplomskom radu, na kojem temeljim ovo predavanje, prikazala sam božićne običaje grada Trogira od 1960-ih godina do danas. Željela sam istražiti i predstaviti i tradicijske i suvremene običaje božićnog ciklusa s osvrtom na njihova značenja i simbole. S brojnim sam sugrađanima razgovarala prilikom terenskog istraživanja za potrebe diplomskog rada, njihova su sjećanja, ali i suvremena svjedočanstva, upotpunila okosnocu od koje je sve krenulo – razgovor s mojim djedom Vladom iz 2017. godine…”, rekla nam je Đana. Prije odlaska na adventske kućice u utorak, 20. prosinca svratite u Galeriju Cate Dujšin Ribar u 19:00 sati i poslušajte ovo zanimljivo predavanje.

Vidimo se 7., 10., 14., 15., 16., 19., 20. i 21. prosinca! Dobro nam došli!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *